Fontana Forni – Houtgestookte ovens

Superieure kwaliteit en onklopbare prijs: hoe kan het ?

* Superieure kwaliteit van de Fontana Forni inox-buitenovens

Het bedrijf FONTANA startte in 1946 als metaalverwerkend bedrijf in San Lorenzo in Campo, Italië. Er is bijgevolg een historiek én ervaring van ruim 70 jaar.

Zo’n 50 jaar geleden ontwikkelde FONTANA het concept van de kant- en klare houtgestookte pizzaovens met aparte verbrandingskamer. In Italië vonden deze hun weg naar de consument zowel in verrijdbare versie voor buiten als in “incasso”-versie voor inbouw in keukens.

Voortbouwend op die expertise introduceerde FONTANA de lijn Forni Pizza: inox-ovens met directe verbranding. Je bakt de pizza en/of het brood direct op de vuurvaste stenen; daarnaast ligt het houtvuur. Deze lijn is nu gekend onder de model-namen “Margherita” (60x60cm), “Mangiafuoco” (80x60cm) en “Marinara” (80x80cm). Bijkomende lijnen, zoals Pizza Napoli werden geïntroduceerd om zo de volume-markt van de goedkopere pizzaovens te bewerken (containerexport naar USA, Australië, etc.).

Het van origine metaalverwerkende bedrijf is nu dé marktleider op vlak van inox-ovens voor buitenkoken.

* Onklopbare prijs/kwaliteitsverhouding dankzij eigen optimaal ingerichte productie-infrastructuur als metaalverwerkend bedrijf dat het bouwen van pizzaovens als core business heeft.

In tegenstelling tot andere bouwers van pizza-ovens zoals Alfa Pizza heeft Fontana FORNI dus een niet te overtreffen expertise. De moderne en eigen kosten-efficiënte productie-infrastructuur (alles onder 1 dak !) resulteert enerzijds in een uiterst scherpe productiekostprijs en anderzijds in een top-kwaliteit.

Enkel de vuurvaste refractaire steen moet ingekocht worden in de passende formaten. Hetgeen quasi nihil is in verhouding tot de productiekost van de inox-ovens en van de verrijdbare metalen trolleys (in staal of in inox naargelang de respectievelijke modellijn van buitenovens).

Een kant- en klare pizza-oven / broodoven van Fontana FORNI is dan ook steeds merkelijk goedkoper dan een vergelijkbaar model bij bvb. Alfa Pizza of in vergelijking met zelfbouwovens.

* Aandachtspunten bij de aanschaf van een pizzaoven:

Hierbij geven wij u een aantal niet onbelangrijke aspecten mee wanneer u eraan denkt u zelf het plezier te gunnen van uw eigen pizza’s te bakken, brood bakken of te barbecueën en te grillen met de warmte van de vuurvaste steen.

  • Let er op dat de schouw is voorzien van een regelbare klep;
  • Controleer of de oven binnenin is voorzien van een extra dikke stevige beschermingsplaat op de zijde waar het vuur gestookt wordt. Deze zware plaat beschermt de inox-kamer immers tegen de uitermate hoge temperaturen aan die zijde. Het totaalgewicht van de oven is veelal een eerste indicator dat deze plaat ontbreekt in de oven die u evalueert;
  • Verifieer dat de oven uitgerust is met 3cm dikke refractaire stenen. En dat u deze kan nageleverd krijgen mocht er zich ooit een breuk aan 1 van de stenen voordoen;
  • De oven moet rondom rond beschikken over een dikke isolatie met glasvezel-isolatiewol. Zelfs al is het dan ruim 400° in de oven, een kind (of uzelf) kan zich niet verbranden door de oven aan de buitenkant aan te raken;
  • Controleer of er een deur(tje) bijgeleverd wordt met rubberen handvat én met voorziening voor zuurstoftoevoer. Is een pook deel uitmakend van de standaard-uitrusting? En is er een stevig en dik inox accessoire aanwezig in de oven om daar het hout achter te leggen? Voorziet dit accessoire ook in perforaties voor zuurstoftoevoer?

Een aantal van deze aandachtspunten zijn belangrijk voor wat betreft het resulteren in een minimaal houtverbruik = het maximaal constant behouden van de temperatuur in de oven. Zodat u na het pizza bakken ook vlot kunt overschakelen naar het meermaals bakken van brood zonder hout toe te voegen

Bij de reeks “Margherita” – “Mangiafuoco” is de diepte van de inoxoven sowieso 60cm (dus niet slechts 40 of 50cm zoals bij Alfa Pizza of Jamie Oliver of andere). Dankzij die royale diepte is er plaats voor 2 pizza’s of 4 broden van 750 gram. En kan er comfortabel gewerkt worden met de BBQ-kit en/of met grote ovenschotels of pasta-bereidingen.

In 2013 bezochten wij op uitnodiging van de gebroeders Fontana de fabriek van Fontana Forni te San Lorenzo in Campo. Het was meteen liefde op het eerste zicht, vermits wijzelf een voorliefde en een gigantisch respect hebben voor familiebedrijven met een lange historiek en expertise.

Fontana promoten bij de Belgische consument was dan ook in een oogwenk beslist. Het sloot perfect aan bij onze passie voor andere Europese fabrieken / familiebedrijven zoals FERMOB, EGO Paris, Fast, Glatz, ENO Plancha’s, Flora, …).

We houden dan ook constant een ruime voorraad aan van de meeste interessante modellen en houden op regelmatige tijdstippen een demonstratie in onze toonzaal te Lochristi.

Ontdek en bestel onmiddellijk uw oven van Fontana Forni in een van onze showrooms of op onze webshop.

Vandella houdt regelmatig toffe demodagen met de houtgestookte pizzaoven “Forni Pizza“.