
Pizzaovens Fontana Forni – Oven Margherita/Mangiafuoco/Marinara (houtgestookt)
Fontana is een Italiaans metaalverwerkend bedrijf dat 75 jaar bestaat en reeds 50 jaar pizzaovens bouwt in inox. Met de Italiaanse Fontana Forni buitenoven kan je zelf je eigen knapperige pizza’s bakken. Naast een pizza oven, is het ook een perfecte oven die kan dienen voor o.a. het braden van vlees, garen van groenten en bakken van brood,… Buiten koken wordt puur genieten en La bella Italia was nog nooit zo dichtbij!
Weet daarbij ook dat een houtgestookte oven van Fontana Forni ruim 80% minder hout verbruikt dan een traditionele (zelfbouw) houtoven.
Superieure kwaliteit, 6 jaar garantie en onklopbare prijs: hoe kan dat? Dit kan omdat Fontana Forni het laatste decennium zijn productie-apparaat gradueel heeft vernieuwd en dit specifiek naar de productie van buitenovens toe. Resulterend in significant minder energieverbruik en hogere / snellere productie-outputs in eenzelfde tijdsbestek. Met als gevolg dat de actuele kostprijs zelfs iets lager ligt dan in de pre-coronaperiode en dit ondanks de prijsinflatie van de materialen, transport en uurlonen.
Deze moderne, houtgestookte inox-ovens uit de serie Margherita – Mangiafuoco – Marinara komen met dikke vuurvaste stenen. Die kan je snel op temperatuur brengen om vervolgens op amper 2 minuten meerdere knapperige, overheerlijke pizza’s op je bord te toveren. Met een minimum aan hout bereikt de oven in amper 15 à 20 minuten een warmte van 400 à 450°C.
Bij Vandella is deze lijn de meest verkochte. Ze bestaat uit 3 modellen. Het verschil zit louter in de binnenafmetingen van de bakruimte:
- Margherita: 60cm diep x 60cm breed = 2 pizza’s of 3 kilo brood
- Mangiafuoco: 60cm diep x 80cm breed = 4 pizza’s of 5 kilo brood
- Marinara: 80cm diep x 80cm breed = 6 pizza’s of 7 kilo brood
Deze ovens zijn échte “tanks”. Ze blinken uit in robuustheid en stevigheid. Het volstaat om daarbij te kijken naar hun respectievelijke gewicht en u zal beseffen waarom hun inox ovenkamer als geen ander een intense belasting van de hoge temperaturen aankan. Ze zijn dan ook extreem veilig en duurzaam.
U kan uzelf een Margherita of een Mangiafuoco of een Marinara aanschaffen mét of zonder de handige verrijdbare trolley. Dit trolley-onderstel is voorzien van wielen én van stevige uittrekbare hendels. Zo kan u uw buitenoven gemakkelijk en efficiënt verplaatsten (bvb. in de zon/ in de schaduw/ uit de plots opkomende wind/ van het overdekte terras naar het niet overdekte deel van uw terras).
Het onderstel biedt u standaard meteen ook ruimte voor het stockeren van uw houtvoorraad. Aan de zijkant kan u optioneel een werkblad bevestigen. Dat werkblad kan u gebruiken om wat benodigdheden bij de hand te hebben; denk aan uw pizzacutter, uw fles met olijfolie, …. of uw drankje tijdens het bakken.
U kan er ook voor opteren om uw Margherita – Mangiafuoco – Marinara aan te schaffen zonder de verrijdbare trolley met uittrekbare hendels. In dat geval kan u uw Fontana Forni oven plaatsen
- op de eigen buitenkeuken die u eventueel reeds heeft of denkt te construeren.
- op de Fontana Forni verrijdbare Pizzadesk (180cm lang, 90cm diep en 90cm hoog). Bij aanschaf mét de oven hanteren wij een combinatie-promotieprijs voor de Pizzadesk van 1.799,00 euro incl. BTW
- of op de werkmodule van de nieuwe Fontana Forni modulaire Outdoor Kitchen “ELYSIA” (er is ook een frigo-module, een spoelbak-module, ….).
Vandella biedt u ook tal van accessoires om het koken nog prettiger en efficiënter te maken. Denk maar aan de ronde en rechthoekige pizzaschop, de borstel met lange steel, de BBQ kit (bestaande uit ovenschotel + grill), rijsdozen in verschillende formaten, deegcutter, pizzasnijder. En een passende beschermhoes naargelang het formaat van uw oven.
Wat moet u verder nog weten over deze 3 modellen van ovens met directe verbranding:
- Ze komen standaard met
- een analoge thermometer,
- een stevige inox houder voor het hout,
- een solide inox deur met rubberen handvat,
- een pook,
- de dikke vuurvaste stenen
- én met een schouw voorzien van een regelbare klep.
M.a.w. geen méérprijs voor dit alles.
- Ze zijn vervaardigd in Italië gebruikmakende van excellente materialen en toegewijde ervaren medewerkers:
- 2,5 mm dik kwaliteitsstaal, 12cm dikke isolatie, dak in elektro-gegalvaniseerd staal dat gepoederlakt is (in “rood” of “antraciet”) en dus excellent om de weersomstandigheden te doorstaan.
- Aan de linkerkant van de ovenkamer, – zijnde de kant waar u het hout plaatst -, zijn ze voorzien van een 6mm dikke cortenstalen vuurscherm.
- Dankzij een team van ervaren lassers is de ovenkamer voorzien van een solide continu las. (Dus geen punt-las en helemaal geen vijzen of rivetten). Vermits de lasnaden doorlopend zijn resulteert dit in een sterkere verbinding van de respectievelijke inox platen.
Dit alles stelt Fontana Forni in de mogelijkheid om u 6 jaar garantie te bieden op de ovenkamer. Bij Vandella hebben we onder onze klanten bedrijven die bvb. hun Marinara of Mangiafuoco reeds 10 jaar intensief gebruiken (cateraars, professionals mbt pizzaparty’s à rato van 5 à 6 dagen per week; soms 2 à 3 party’s/dag)
- GIROFIAMMA (de ronde van de vlammen)
“Girofiamma” is een technische innovatie “Made in Fontana”. Deze techniek bestaat erin om de warmte te dwingen een lange weg af te leggen alvorens ze de bakruimte kan verlaten. “Girofiamma”, in combinatie met het innovatieve koepelvormige gewelf van de ovenkamer, zorgt ervoor dat de Fontana Forni ovens én de refractaire stenen overal uniform gelijkmatig opgewarmd worden. Net daardoor kan u snel en efficiënt pizza bakken. En dit zonder dat u de ovendeur hoeft te plaatsen om de oven af te sluiten.
- De buitenovens Margherita – Mangiafuoco – Marinara van Fontana Forni
- zijn rondom rond voorzien van een 10 à 12 cm dikke isolatie met glasvezel-isolatiewol. Uzelf of een kind kan zich dus niet verbranden door de oven aan de buitenkant aan te raken.
- Ook onder de dikke vuurvaste stenen (die op een inoxplaat liggen) bevindt er zich isolatie.
Dit alles verklaart, – samen met de schouw mét regelbare klep en de solide ovendeur-, waarom deze ovens zo lang hun warmte constant behouden. Zodat ook uw 2, 3e of 6e of 24e pizza nog beantwoordt aan hoe u hem wilde bakken op de hoge temperatuur. En zodat de ovens ook geschikt zijn om brood te bakken, ovenschotels klaar te maken of om aan low & slow cooking te doen.
De intelligente keuze:
Behoort u tot de categorie van Outdoor Cooking – liefhebbers die qua aankoop twijfelt tussen een Houtvuur-plancha (= een open constructie met onverantwoord veel houtverbruik en uitstoot van fijn stof) of tussen een Kamado of een gas-BBQ, dan bent u na het lezen van dit alles wellicht meer dan overtuigd dat een “allround” houtgestookte inox buitenoven van Fontana Forni geleverd door Vandella dé ideale multifunctionele en verstandige en ecologisch duurzame keuze is.
Heeft u daarentegen reeds een barbecue of een houtgestookte plancha of een Kamado én wil u ook op een aangename en meest voor de hand liggende manier pizza’s en brood bakken, dan zal u merken dat u écht niet langer hoeft te twijfelen. Waarom zou u onhandige en relatief dure accessoires kopen bij uw houtvuur-plancha? Met een Fontana buitenoven hoeft u immers niet “te zweten als een rund” rond een open vuur om te tonen dat u als “macho-zijnde” iets kan lukken met een toestel dat er helemaal niet voor gemaakt is.
Bovendien zal u aangenaam verrast zijn van de uiterst competitieve prijzen die Vandella en Fontana Forni u bieden voor al dat comfort van een buitenoven/BBQ.
U zal dan de ruim méér dan 350 klanten die bij Vandella een Fontana Forni oven aanschaften begrijpen, waarom zij ronduit uitbazuinen “die oven van Fontana, da’s de beste koop die ik in mijn leven gedaan heb !!”
NB: de Fontana Forni buitenovens Margherita – Mangiafuoco – Marinara zijn sinds enkele jaren ook verkrijgbaar met krachtige gasbranders. Middels een conversiekit (109,00 euro) zijn ze bovendien ook op de houtgestookte manier te gebruiken (“Hybride”).
Aandachtspunten bij de aanschaf van een pizzaoven:
Hierbij geven wij u een aantal niet onbelangrijke aspecten mee wanneer u eraan denkt u zelf het plezier te gunnen van uw eigen pizza’s te bakken, brood bakken of te barbecueën en te grillen met de warmte van de vuurvaste steen.
- Let er op dat de schouw is voorzien van een regelbare klep;
- Controleer of de oven binnenin is voorzien van een extra dikke stevige beschermingsplaat op de zijde waar het vuur gestookt wordt. Deze zware plaat beschermt de inox-kamer immers tegen de uitermate hoge temperaturen aan die zijde. Het totaalgewicht van de oven is veelal een eerste indicator dat deze plaat ontbreekt in de oven die u evalueert;
- Verifieer dat de oven uitgerust is met 3cm dikke refractaire stenen. En dat u deze kan nageleverd krijgen mocht er zich ooit een breuk aan 1 van de stenen voordoen;
- De oven moet rondom rond beschikken over een dikke isolatie met glasvezel-isolatiewol. Zelfs al is het dan ruim 400° in de oven, een kind (of uzelf) kan zich niet verbranden door de oven aan de buitenkant aan te raken;
- Controleer of er een deur(tje) bijgeleverd wordt met rubberen handvat én met voorziening voor zuurstoftoevoer. En is er een stevig en dik inox accessoire aanwezig in de oven om daar het hout achter te leggen? Voorziet dit accessoire ook in perforaties voor zuurstoftoevoer?
Een aantal van deze aandachtspunten zijn belangrijk voor wat betreft het resulteren in een minimaal houtverbruik = het maximaal constant behouden van de temperatuur in de oven. Zodat u na het pizza bakken ook vlot kunt overschakelen naar het meermaals bakken van brood zonder significant hout toe te moeten voegen.